zondag 29 mei 2011

Een les in menselijkheid

Vrienden zijn belangrijk. Ongeacht of ze echt of virtueel zijn. Of je ze vaak of weinig ziet. Sommige vrienden blijven vrienden, een leven lang. Wat er ook gebeurt. Sommige van mijn beste vrienden staan in mijn boekenkast. Een van hen heet “De brief voor de Koning” en is 49 jaar geleden geschreven door Tonke Dragt. Ik leende dit boek bij de bieb toen ik een jaar of acht was. Na veel zeuren kochten mijn ouders het voor me, op de jongensafdeling van de boekwinkel. Ik koesterde het, las het en herlas het. En gaf het als tiener weg aan een eenzaam en zwaar gehandicapt achtjarig jongetje dat ik niet kende. Later hoorde ik dat het ook zijn lievelingsboek was geworden. Een paar jaar geleden heb ik het opnieuw gekocht. Eentje voor mij, en eentje voor mijn toen achtjarige zoon.

De 16-jarige Tiuri waakt in een kapel. Het is de nacht voor hij door de koning tot ridder geslagen zal worden. Wat er ook gebeurt, hij mag niet spreken, niet reageren op zijn omgeving. Hij schrikt, als er doordringend op de deur wordt geklopt, en een stem om hulp vraagt. Ondanks zichzelf kan hij deze roep niet weerstaan. Hij krijgt een geheime, belangrijke opdracht. En begint een lange tocht door diepe wouden, langs grote steden en door hooggebergte. Vijanden ontmoet hij, maar ook vrienden. Hij ontdekt ook wie hij zelf is, en groeit in korte tijd naar volwassenheid.

Als je het boek leest, zou je niet zeggen dat het al zo oud is. Dit grootse avontuur, dat je moeiteloos uitleest, wordt niet voor niets soms vergeleken met ‘In de ban van de ring’ van Tolkien, maar dan zonder fantasiefiguren. Wit strijdt tegen rood, goed tegen kwaad. Maar met nuance. Sommige vijanden blijken iets goeds in zich te hebben. En sommige vrienden hebben minder mooie trekjes. ‘De brief voor de koning’ is een epos in proza en een les in menselijkheid.De brief voor de koning
Tonke Dragt
Oorspronkelijk verschenen in 1962
Uitgeverij Leopold
ISBN10: 90258339261962

In 1965 verscheen het vervolg, ‘Geheimen van het Wilde Woud’.